Kapittel 3:

Sandnes løfter «gulvet» i sentrum

Hovedansvaret for gjennomføringen av klimatilpassingen ligger hos kommunene. Noen kommuner har kommet langt, andre har knapt startet. Innsatsen handler langt fra bare om å etablere naturtilpassede/naturlignende løsninger. Det handler også om å åpne nedgravde elver, om å legge nye ledninger, om å bygge mer robust, om å bygge vanntette bygg og, for eksempel, om å løfte gatene.

 

Sandnes begynte systematisk å se på konsekvensene av klimaendringene i sentrum på midten av 1990-tallet. Da knyttet til konsekvensene av økt nedbørsmengde i Storåna. Likevel ble Kulturhuset, som åpnet 1. januar 2000, prosjektert og bygget for å ivareta konsekvensene av kommende havstigning. Da ble kommunens rørleggerreglement lagt til grunn. Etter at klimarapporten med nivå for havstigning ble publisert i 2009, har havnivåstigningen vært førende for alle tiltak i Sandnes sentrum.

Samme år som DSB publiserte veilederen Håndtering av havnivåstigning i kommunal planlegging, begynte Sandnes kommune, etter initiativ fra seniorrådgiver for Bymiljø, Odd Arne Vagle, å arbeide med prosjektet «Vann i By – Havstigning og Ekstremnedbør.» Utgangspunktet var at sentrale deler av Sandnes sentrum ligger så lavt at med mindre drastiske tiltak gjøres, vil deler av bykjernen bli stående under vann når havstigningen kommer. I kommunens regi ble derfor alle sentrale nivåer i sentrum kartlagt, det ble utarbeidet beregninger og beslutninger ble tatt. I 2013 startet det konkrete arbeidet med å forebygge at store deler av Sandnes sentrum blir stående under vann, som følge av havstigningen. I Sandes heves utsatte områder i sentrum med om lag en halv meter.

 

I Langgata skal vann samle seg i midten og renne ned i en helt ny type rør, som er utviklet i nettopp Sandnes. Derfor ble Langgata bygget om fra å ha «takfall» til V-formen, den har nå. Under Jernbanebrua vil overvann bli stående. Der kan ikke veien løftes, på grunn av jernbanen.

Men klimatilpassing og overvann handler ikke bare om byen og sentrum. Fra årsskiftet 2023-2024 kan kommunene pålegge tiltak i alle eksisterende eiendommer. Det betyr også i hagen hjemme hos deg (Per nå er det lite trolig at det vil skje, men endringer vil komme).

Les gjerne Slik tar Sandnes vare på vannet

 

Sidenavigasjon
Kapittel 1Kapittel 2Kapittel 3Kapittel 4Kapittel 7